Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 8 чоловік

Що робити, якщо фото дитини поширили в інтернеті і куди звернутися по допомогу?

Дата: 25 квітня о 13:29
Автор: Дешева О. І.
5 переглядів

Кожна дитина, яка має необмежений доступ до пристроїв з підключенням до інтернету, знаходиться в зоні ризику. Дорослі мають розуміти, що мова йде не лише про неконтрольований час онлайн, дезінформацію та надмірну увагу до трендів соцмереж. Сексуальне насильство є не тільки в офлайн-реальності, але й в інтернеті. 

Закликаємо вас поділитися інформацією на сайтах шкіл, у чатах класів, батьківських чатах та чатах дітей.

1. Інформація на сайт школи

Дослідження британської організації Internet Watch Foundation показало, що в 96% (242 808 зображень) матеріалів сексуального насильства над дітьми зображені дівчата. Війна в Україні ще більше посилила вразливість дівчат. Минулого року понад 200 дівчат віком 10-17 років з України та інших країн стали жертвами кривдника, який брав участь у сексуальному насильстві в інтернеті та продавав контент. Деякі жертви зізналися, що намагалися покінчити життя самогубством через психологічний тиск і вимагання онлайн-злочинців.

Важливо вчити дітей про існування таких ризиків, про те, куди звертатися про допомогу та як протистояти таким вимаганням.

Нагадаємо, що ніхто не має права вимагати у дитини такий контент. Більше того, одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження караються згідно з Кримінальним кодексом України ст. 301-1 з покаранням позбавлення волі до 12 років.

Новий сервіс Take It Down допоможе видалити оголені фото з інтернету. Як це працює?

В Україні за підтримки телеком-оператора «Датагруп»  розпочав роботу сервіс Take It Down, що може допомогти зупинити поширення та видалити онлайн фото та відео, що можуть компрометувати особу віком до 18 років.

Take It Down, створений Національним центром зниклих й експлуатованих дітей США (NCMEC), дозволяє будь-кому анонімно й без завантаження фактичних зображень створити те, що по суті є цифровим відбитком цього зображення. 

Цей відбиток (унікальний набір чисел, який називається «хеш») потрапляє в базу даних, і технічні компанії, які погодилися брати участь у проєкті, видаляють зображення зі своїх сервісів. Все це відбувається без виходу зображення або відео з вашого пристрою та без перегляду його кимось. Лише значення хешу надсилатиметься NCMEC.

На разі платформами-учасниками є Facebook, Instagram, TikTok, Snap. Inc., OnlyFans, Pornhub та інші. Якщо зображення розміщено на іншому сайті або надіслано через зашифровану платформу, його не буде видалено. Якщо оригінальне зображення буде змінене (обрізане чи з емодзі) воно стає новим зображенням і тому потребуватиме нового набору цифр.

Як це працює:

  • Оберіть фото або відео, яке ви хочете хешувати з вашого пристрою та натисніть “Розпочати“ https://tidstart.ncmec.org/case/create?lang=ua-ua .
  • Для фото або відео Take It Down згенерує “хеш” або цифровий відбиток, який може бути використаний для ідентифікації точної копії цього контенту.
  • Ваше фото або відео залишається на вашому пристрої та не завантажується. Значення хешу додається до безпечного списку, який підтримує NCMEC і який ділиться лише з онлайн-платформами, які погодилися використовувати цей список для сканування своїх публічних або незашифрованих вебсайтів та додатків для пошуку значень хешу вашого відвертого контенту.
  • Якщо онлайн-платформа виявить на своєму сервісі фото або відео, яке відповідає значенню хешу, вона вживає заходів для обмеження поширення відвертого контенту.
  • Якщо дитині або батькам потрібна додаткова підтримка, вони можуть звернутися на психологічну лінію підтримки на тему онлайн-ризиків від ГО #stop_sexтинг. 

video_preview_d70bf4f839c414844b3446bd5bf8f0d6.jpg

2. Матеріал для соцмереж школи №1

Дослідження, проведене серед дітей в Україні, показало, що майже 15% опитаних отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото. Щоб отримати такі фото або відео - злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства з дитиною в інтернеті. Саме тому важливо вчити дітей про існування таких ризиків в інтернеті, про те, куди звертатися про допомогу та як протистояти таким вимаганням.

Що робити, якщо злочинець поширив фото в інтернеті?

Підлітку потрібно повідомити про це дорослого, заблокувати користувача, який вимагав фото, зробити скріншот листування для того, щоб було підтвердження, що саме ця людина отримала ці фото, щоб можна було звернутися до кіберполіції й відповідно підтвердити, що саме ця людина є винуватцем у цій ситуації. Якщо фото потрапили у соціальні мережі, пабліки, то можна звернутися до адміністрації сайту або мережі, попросити видалити ці фотографії, надавши докази (скріншоти). 

Куди звертатися за допомогою:

  • Допоможе зупинити поширення та видалити онлайн фото та відео, що можуть компрометувати особу віком до 18 років, сервіс Take It Down, який запустили в Україні  за підтримки телеком-оператора «Датагруп». Він дозволяє анонімно й без завантаження фактичних зображень створити цифровий відбиток фото (хеш), за яким контент може бути заблокований в інтернеті на платформах-партнерах сервісу: https://stop-sexting.in.ua/adult/zupynyty-poshyrennia/ 
  • Інтернет-портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми, Internet Watch Foundation допоможе видалити такий контент в інтернеті. Портал працює як лінія звітування: знаходячись в Україні ви можете повідомити про контент сексуального насильства над дітьми, який ви виявили в інтернеті, і портал допоможе його видалити: https://stop-sexting.in.ua/adult/povidomyty/ 
  • Консультаційна лінія 1545 (далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг конфіденційно та безплатно у телефонному форматі чи онлайн. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму на сайті: https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/ 

video_preview_a9702749fabe7ec46aa7ab0576efe5c3.jpg

2.1. Матеріал для соцмереж школи №2

Вимагання у людини будь-яких матеріалів, де вона зображена в оголеному вигляді, шляхом шантажу, погроз, або грошової винагороди, називається сексторшен.

Що робити, якщо дитина потрапила в таку ситуацію?

Пам’ятайте, що людина, яка постраждала від насильства, ніколи в цьому не винна! Навіть якщо матеріали інтимного характеру були надіслані самостійно - винуватцем є той, хто їх вимагає та зберігає. Будь-хто може зазнати сексуального вимагання, тому важливо знати як повідомити про злочин.

Рекомендуємо навчити дитину такого алгоритму дій, щоб мінімізувати негативні наслідки. Що варто зробити дитині?

  1. Припинити будь-які контакти з тим, хто шантажує;
  2. Нічого не платити, не надсилати додаткові зображення та відео;

Згідно із дослідженням організації THORN, серед опитаних дітей, які постраждали від онлайн-насильства, 62% погоджувалися на вимоги злочинців. Для 68% з них погрози, вимоги та шантаж не припинилися навіть після надсилання матеріалів.

  1. Зібрати докази: знімки екранів з фото, відео, листуванням;
  2. Видалити контент з особистих листувань з тим, хто шантажує;
  3. Заблокуйте користувача та його профіль;
  4. Поскаржтеся адміністрації спільноти на користувача;
  5. Звернутися до кіберполіції та завантажити матеріали на Take it Down для того, щоб зупинити поширення.

3. Відео в чат дітей

Соцвідео Тейк іт даун: Final File reels.mp4

Відео “Ніхто не має права вимагати нюдси”: https://www.tiktok.com/@stopsexting.ua/video/7360711343936261382

Завантаження: Відео Ніхто не має права вимагати нюдси.mp4

4. Картинки в чат батьків

  • Майже 15% дітей отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото, згідно з дослідженням в Україні. 
  • Щоб отримати такі фото або відео - злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства з дитиною в інтернеті. 
Poster_v_sotsmerezhi_2

Ніхто не може вимагати нюдси у дітей

Перше і найголовніше - ніхто не має права вимагати у дитини оголені фото та відео (нюдси). Вимагати такий контент - це злочин. Згідно з Кримінальним кодексом України, Стаття 301-1 - це одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження. За такі дії передбачено покарання у виді позбавлення волі від 8 до 12 років.

Важливо розмовляти з дитиною на тему онлайн-ризиків, пояснювати, як казати ні та навчати, як діяти в таких ситуаціях і куди звертатися за допомогою.

Що робити, якщо фото дитини поширили в інтернеті?

Ви можете навчити дитину  цього алгоритму дій. Але першим і важливим кроком є довіра між вами і вміння дитини просити про допомогу.

  • Сформуйте навичку у дитини про те, як казати “ні”. Поважайте в родині це право та кордони дитини. 
  • Навчіть дитину просити про допомогу - адже, перше, що потрібно зробити дитині - повідомити про це дорослого (батьків, вчителя, дорослого брата або сестру).
  • Заблокуйте користувача, який вимагає фото.
  • Зробіть скріншот листування як доказ.
  • Зверніться до кіберполіції.
  • Якщо фото потрапили у соцмережі - зверніться до адміністрації ресурсу із запитом про видалення контенту, на сервіс Take it Down та Internet Watch Foundation. Додаткову допомогу можна отримати на гарячій лінії 1545 (далі обрати 3) та на консультації з психологом.

Куди звертатися за допомогою:

  • Зупинити поширення та видалити онлайн фото та відео допоможе сервіс Take It Down, який запустили в Україні за підтримки телеком-оператора «Датагруп»: https://stop-sexting.in.ua/adult/zupynyty-poshyrennia/ 
  • Інтернет-портал повідомлень Internet Watch Foundation допоможе видалити такий контент в інтернеті: https://stop-sexting.in.ua/adult/povidomyty/ 
  • Консультаційна лінія 1545 (далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг: https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/ 
  1. Електронний плакат для школи
Elektronnii_plakat_dlya_shkil_2-1

Майже 15% дітей отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото, згідно з дослідженням в Україні. 

Ніхто не може у тебе вимагати нюдси

Вимагати такий контент - це злочин. Згідно з Кримінальним кодексом України, Стаття 301-1. За такі дії передбачено покарання у виді позбавлення волі від 8 до 12 років.

Що робити, якщо твої фото поширили в інтернеті?

  • Повідом про це дорослого, якому довіряєш (батьків, вчителя, дорослого брата або сестру).
  • Заблокуй користувача, який вимагає фото.
  • Зроби скріншот листування як доказ.
  • Звернись до кіберполіції.
qr-code

Якщо фото потрапили у соцмережі - звернись до адміністрації ресурсу із запитом про видалення контенту, на сервіс Take it Down та Internet Watch Foundation.

Куди звертатися за допомогою:

  • Консультаційна лінія 1545 (далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг конфіденційно та безплатно у телефонному форматі чи онлайн. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму на сайті: https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/ 

Дякуємо за неймовірну роботу, яку ви робите, щоб захистити українських дітей від онлайн-ризиків!

З повагою,

команда громадської організації #stop_sexтинг

НАШІ КОНТАКТИ:

YouTube Facebook Instagram TikTok Telegram

E-mail: stopsexting.ua@gmail.com 

Сайт: https://stop-sexting.in.ua/   

© Copyright, 2021, stopsexting.ua@gmail.com 

Дякуємо, що залишаєтесь з нами. Ми будемо раді ділитися з вами новинами зі сфери безпеки дітей в Інтернеті. Якщо ви бажаєте відмовитися від розсилки натисніть сюди: Вiдмовитись вiд розсилки  

--

З Повагою Начальник служби у справах дітей

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.